Szekeres Veronika
gyermekpszichológus, gyászcsoportvezető
Tel.:20/775-3627
email: szekeres.veronika@lelekkel.hu

Szekeres Veronika vagyok, gyermekpszichológus, gyászcsoportvezető. Diplomámat a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakán szereztem, fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirányon. 2012 júniusa óta vagyok okleveles pszichológus. Gyászcsoportvezetői képesítésem is van, jelenleg pszichodrámában képződöm.

2013 októbere óta vagyok a Lélekkel az Egészségért Alapítvány tagja. Mivel az Alapítvány egyik fő profilja a kiégés felismerése és annak megelőzése, ebben a témakörben én is részt vállalok. A konzultációk során olyan pedagógusokat fogadok, akik életében olyan veszteség történt, aminek a feldolgozása vagy éppen feldolgozatlansága befolyásolhatja a mindennapi életüket, a munkavégzésüket. Ezek a veszteségélmények lehetnek halálesetek a családjukban vagy a közvetlen környezetükben: szakítás, válás vagy beteg gyermek gondozása, munkahely elvesztése. Mindegyik esetben olyan tapasztalatokra tehetünk szert, amelyek alapjaiban rengetetik meg addig megszokott életünket. Hatással lehetnek biztonságérzetünkre, önértékelésünkre, nőiességünkbe és szakmai tudásunkba vetett hitünkre vagy akár arra a reményre, illetve bizalomra, hogy nekem csak egészséges gyermekem születhet.

Saját élményem és szakmai tapasztalataim közé tartozik e négy terület , a pedagógusi életpálya, a válás, szerettünk elvesztése és a sérült gyermek a családban nehézsége és frusztráló ereje. De hiszek abban, hogy ha saját életünkben tudatosodik egy nehézség, és képesek vagyunk foglalkozni vele annak érdekében, hogy mindez lelki növekedést adjon nekünk, akkor ez első lépés lehet önmagunk és a világban betöltött helyünk megismerése felé és afelé, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljünk mind a munkában, mind a magánéletben. Ehhez az úthoz próbálok segítséget nyújtani a munkahelyeken csoportos és egyéni konzultációk keretein belül.

Hiszen ha ezeket a kéretlen tapasztalatokat és eseményeket nem tudjuk kellőképpen kezelni és feldolgozni, akkor egy olyan szinten rekedhetünk meg a saját életünkben, ahol csalódottságot, kétségbeesést, reményvesztettséget élhetünk meg. Amikor képtelenek vagyunk örülni a jónak, nem érezzük magunkat képesnek kialakítani és fenntartani új emberi-, illetve párkapcsolatokat, a hozzánk közelállókat tehetetlenné és segítőképtelenné tehetjük, aminek a következménye akár a teljes eltávolodás lehet. Vagyis azt a természetes folyamatot akadályozhatjuk meg - akár tudatosan akár tudattalan szinten -, hogy sajnos bármilyen rossz is történik, az élet megy tovább, tudni kell folytatni azzal az élménnyel, élettapasztalattal együtt, amit át kellett élnünk. Igaz, hogy próbára teszi alkalmazkodó- és elfogadó képességünket, lelki erőnket, de mindez növekedést hozhat életünkbe. Hiszen bármilyen fájdalmat is okoz az adott történés, az is hozzánk tartozik, az is életünk része, és bele kell tudnunk helyezni eddigi életutunkba. Ebben próbálok én is segítséget nyújtani, amennyiben szükségét érzi, és megkeresésével megtisztel. Az vihet előre minket a saját életünkben, ha felismerjük nehézségeinket, mivel az már első lépés lehet a gyógyulás, a mélypontról való elmozdulás és a lehetséges megoldások irányába.

Várom jelentkezését, amennyiben úgy érzi, jelen élethelyzete próbára teszi lelki erejét, testi-lelki egészsége veszélyben van, és nem látja a kiutat, nem talál örömet munkájában! Ezek a kiégés jelei lehetnek, ami egy olyan folyamat, amihez szükséges külső szakmai segítség, hogy közösen találjunk megoldást. Forduljon hozzám bizalommal!

Összeg: